The very unsexy topic of my skin disease

It’s not a sexy or trending topic, but for me it is a big one. Apart form having red and inflamed skin, which is what most people notice the first time they see me, my eczema penetrates my life in many more ways than can be seen on the surface. And I think it is time to talk about it, even if it only means I can let of some steam.

My greatest annoyances?

 • Leaving dead skin everywhere. It’s so embarrassing!
 • Everyone has some well intended advice which is almost always utterly useless.
 • Scratching, creams, painful skin, sleepless nights… it can be very exhausting.
 • Pillow fights are a no-no 😦
 • Neither are sleepovers, unless you are determined to pay the price.
 • Blood stains on the bed linen and on my favourite shirts.
 • Scratching all the time and annoying others with the noise. I’m sorry, guys!
 • Hardly being able to use any cosmetics. Say goodbye to smokey eyes and hello to dead-looking hair!
 • Moisturizing, moisturizing, moisturizing and… well.. moisturizing. Fucking exhausting.

This is why I’ve written several posts about how the past few months my eczema has been kicking my butt and my struggles to kick back. I hope they are entertaining. If not, they will at least give you a nice peek into my daily struggles.

Happy reading!


Het is niet erg sexy of trending, maar voor mij is het een belangrijk onderwerp. Naast een rode en ontstoken huid, wat de meeste mensen toch als eerste opmerken als ze me zien, beïnvloed mijn eczeem mijn leven op veel meer manieren dan in eerste instantie te merken is aan de buitenkant. En ik denk dat het tijd is om dit eens te bespreken, zelfs als het er alleen maar voor zorgt dat ik wat stoom kan afblazen.

Mijn grootste ergernissen?

 • Overal huidschilfers. Zo gênant!
 • Iedereen heeft goedbedoeld advies, wat vrijwel altijd compleet nutteloos is.
 • Krabben, zalven, pijnlijke huid, slapeloze nachten… het kan extreem vermoeiend zijn.
 • Kussengevechten zijn een no-no 😦
 • Net als logeren, tenzij je bereid bent er een zware prijs voor te betalen.
 • Bloedvlekken op het bedlinnen en op mijn favoriete blouses.
 • De hele tijd krabben en anderen irriteren met het geluid. Het spijt me, jongens!
 • Nauwelijks cosmetica kunnen gebruiken. Zeg smokey eyes maar gedag en verwelkom dood en sluik haar!
 • Smeren, smeren, smeren en… nou ja.. smeren. Fucking vermoeiend.

Om het een beetje van me af te schrijven heb ik een aantal lekker sarcastische teksten geschreven over hoe mijn eczeem mij de laatste paar maanden alle hoeken van de kamer heeft laten zien en mijn gevecht om haar vooral de deur te wijzen. Ik hoop dat ze een beetje entertaining zijn. Zo niet, dan geven ze ten minste een kijkje in mijn dagelijkse mijmeringen.

Leesze!


Deze post is ook gepubliceerd in Gaaf!, verenigingstijdschrift van de VMCE.

1 thought on “The very unsexy topic of my skin disease”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s